Sunday, June 06, 2010

06.06.2010:// Eero Huovinen PIDÄ HUOLI ITSESTÄSI JA KOKO LAUMASTA

Eero Huovinen

PIDÄ HUOLI ITSESTÄSI JA KOKO LAUMASTA


Puhe arkkipiispa Kari Mäkisen virkaanasettamismessussa Turun Tuomiokirkossa 6.6.2010

"Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut; huolehtikaa seurakunnasta, jonka Herra omalla verellään on itselleen lunastanut.” (Ap.t. 20:28)

Rakas kirkkoväki
Vanhan tavan mukaan piispa asetetaan virkaan "kättenpäällepanemisella ja rukouksella". Tänään sinä, rakas Kari, vastaanotat monien käsien kautta siunauksen arkkipiispan virkaan. Tänään monet myös rukoilevat sinun puolestasi.

Kättenpäällepaneminen ja rukous ovat peräisin apostoliselta ajalta, kahden vuosituhannen takaa. Keskiajalta alkaen piispalle on lisäksi luettu lyhyitä raamatunkohtia, rohkaisuksi ja kehotukseksi. Piispaa saattavat viranhoitoon siis kätten siunaus, ihmisten rukous ja Pyhän Kirjan sanat. Vahva tuki. Miten monessa muussakin johtamistehtävässä tällainen lähtökohta olisi hyväksi.

Yksi klassinen piispalle tarkoitettu raamatunkohta on apostoli Paavalin sana Efeson seurakunnan vanhimmille: "Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut; huolehtikaa seurakunnasta, jonka Herra omalla verellään on itselleen lunastanut." (Ap.t. 20:28)

Paavali kehottaa "pitämään huolen" itsestä ja koko laumasta. Kehotus on osoitettu vastuuta kantaville. Niiden, joiden velvollisuutena on näyttää suuntaa, tulee erityisellä tavalla pitää huoli omasta itsestään. Kyse ei ole oman aseman eikä maineen valvomisesta, vaan itsensä tutkistelemisesta.

Itsetutkistelu on kaikkien johtotehtävissä olevien vaativa velvollisuus. Virka ei ole minua varten, vaan minä olen virkaa varten. Mitä enemmän on vastuuta, sitä syvemmin on arvioitava omia motiiveja ja oman toiminnan päämääriä. Voidakseen paimentaa koko laumaa, piispan tulee paimentaa itseään.

Huolen pitäminen omasta itsestä on sen kysymistä, kenen asialla minä olen. Olenko uskollinen sille kutsumukselle, johon olen sitoutunut? Kriittisinkään itsetutkistelu ja syvinkään itsetuntemus eivät voi korvata sitä, että kysyn, kenen palvelija olen.

Paimenen tehtävä on pitää huolta "koko laumasta", kaikista Jumalan luomista ja lunastamista ihmisistä. Piispa ei ole jonkin suuntauksen, ohjelman tai liikkeen palveluksessa, vaan hän on koko laumaa varten.

Piispan tehtävä "vaalia kirkon ykseyttä" kuuluu erityisellä tavalla arkkipiispalle. Sinä, Kari hyvä, olet toki muiden piispojen tapaan oman hiippakuntasi paimen, mutta monet kokonaiskirkolliset tehtävät ohjaavat sinua pitämään huolta koko laumasta, kirkon ykseydestä ja koossa pysymisestä. Kokonaisetu on ryhmäetua tärkeämpi.

Kehotus pitää huolta itsestä ja koko laumasta on enemmän kuin vain johtamistaidollinen neuvo. Kehotus saa mielekkyytensä siitä, mitä Paavali lauman luonteesta sanoo. "Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut; huolehtikaa seurakunnasta, jonka Herra omalla verellään on itselleen lunastanut."

Jumala on hankkinut itselleen sen lauman, josta Paavali puhuu. Pieni sana "itselleen” on tässä yhteydessä tärkeä. Inhimillisten pelisääntöjen mukaan toimivassa maailmassa saattaa olla vaikeaa ymmärtää, että kirkko kuuluu Jumalalle "itselleen".

Ajatus Jumalalle kuuluvasta kirkosta ei syrjäytä ihmisten vaivannäköä eikä vastuuta. Kirkon elämässä kaikkia ratkaisuja tulee sävyttää se, että teemme työtä yhteisössä, joka kuuluu Jumalalle. Koska lauma kuuluu Jumalalle, me ihmiset emme ole toistemme herroja emmekä me omista kirkkoa. Koska lauma kuuluu Jumalalle, piispa on vain palvelija, Jumalan ja ihmisten palvelija.
Kirkon hengellisestä alkuperästä johtuu, että piispa voi nojata Pyhän Hengen voimaan. Hän ei aloita viranhoitoa vain vaalituloksen ja kannatuksensa varassa. Tänään Paavalin sanat saattavat sinua, Kari, kirkkomme uutta arkkipiispaa: Pyhä Henki asettaa sinut kaitsijaksi koko laumalle, hiippakunnalle ja kirkolle.

Kristuksen lunastustyö ja Pyhän Hengen siunaus saavat aikaan sen, että tänään luetut sanat ovat perimmältään lupauksia ja rohkaisuja. Paavalin sanat ovat sen mieleen palauttamista, kuka viime kädessä pitää huolta koko laumasta.

Jokaisella kirkon jäsenellä ja jokaisella piispalla on omat armolahjansa. Me ihmiset olemme erilaisia - Jumala, Kristus ja Pyhä Henki ovat yksi. Huolenpito kirkosta ja sen kaikista jäsenistä, myös piispoista, kuuluu Jumalalle itselleen. Lähde siis virkaasi hyvällä, iloisella ja rohkealla mielellä, Kari hyvä.

No comments: